Kutjevo

Kutjevo vineriets historie rækker helt tilbage til 1232 og har udnyttet de for vindyrkning ideelle sydvendte og vindluftede skråninger ved Papuk højdedragene midt i Kroatiens østligste region Slavonien. Allerede romerne kaldte området Vallis Aurea (den gyldne dal) pga. vindyrkningsmulighederne. Her laves ikke mindst prisvindende vine på druen Grasevina (Welschriesling) men også en række vine på andre hvide og enkelte røde druer. Kutjevo var oprindelig drevet af af franske munke, der fik sat skik på vinproduktionen. Sener blev den besat af osmannerne, befriet af  østrig ungarere, igen munkedrevet for at ende som kooperativ inden det med Kroatiens selvstændighed er blevet privatejet og kommet ind i en ny vinmæssig storhedstid, hvor dygtige vindyrkere og ønologer sørger for, at der fra de næsten 800 ha egenejede og småbønder ejede marker laves rigtig gode basisvine af maskinplukkede og ståltankslagrede druer og top vine af sent og håndhøstede druer lagret på fade af slavonsk eg fra de nærliggende skove.